Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık Kanseri ve Belirtileri: Prof.Dr. Mete Güngör’den Uyarılar

Yumurtalık kanseri, özellikleri ve belirtileri hakkında bilgi almak önemlidir. Prof.Dr. Mete Güngör, yumurtalık kanserinin yaş ilerledikçe daha sık görüldüğünü belirtiyor.

Yumurtalık Kanseri Görülme Sıklığı Artıyor

Yumurtalık kanseri genellikle sinsice ilerler ve tanısı genellikle ileri evrede konulur. Son yıllarda yumurtalık kanserinin yaygınlaştığını belirten Prof. Dr. Mete Güngör, her yaşta görülebileceğini ancak gençlerde de sık görüldüğünü ifade ediyor. Yumurtalık kanserinin etkili bir tarama yöntemi bulunmadığı için düzenli muayenenin önemli olduğunu vurguluyor.

8 Mayıs Dünya Yumurtalık (Over) Kanseri Farkındalık Günü’nde yaptığı açıklamada Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmeyen belirtilere dikkat çekti ve önemli uyarılarda bulundu.

Yumurtalık Kanseri Başka Hastalıkları Taklit Edebiliyor!

Ülkemizde sık görülen kadın kanserlerinden biri olan yumurtalık kanseri genellikle menopoz sonrası ortaya çıkar. Genetik nedenlerle oluşan yumurtalık kanserinin yüzde 15-20’sinin genetik olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, meme, yumurtalık ve rahim içi kanseri öyküsü olan kadınların risk altında olduğunu söylüyor.

Erken dönemde belirti vermeyen yumurtalık kanserinin ileri evrede teşhis edildiğini, belirtilerin ortaya çıkması durumunda kadın doğum uzmanına başvurmanın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Mete Güngör, toplumsal farkındalığın yeterli seviyede olmadığını belirtiyor.

İhmale Gelmez 9 Önemli Belirti

Yumurtalık kanserinin belirtileri diğer hastalıkları taklit edebileceği için şikayetlerin ortaya çıkması durumunda kadın doğum uzmanına başvurulması gerektiğini vurguluyor. Bel, karın veya kasık ağrısı, karında şişlik, gaz, halsizlik, sık idrara çıkma veya idrar zorluğu, kabızlık, bağırsak hareketlerinde değişiklik ve anormal kanama gibi şikayetlerin üzerinde durulması gerektiğini belirtiyor.

Bu Etkenler Riski Artırıyor!

Yılda bir kez jinekolojik muayene olmanın ve jinekolojik şikayetler olduğunda hemen hekime başvurmanın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Güngör, yumurtalık kanserinin ölümcül bir kanser olduğunu ve genellikle ileri evrelerde teşhis edildiğini ifade ediyor.

Yumurtalık kanserine zemin hazırlayan etkenler arasında hiç doğum yapmamış olmak, erken yaşta adet görmek, geç menopoza girmek, endometriozis, sigara, sağlıksız beslenme, alkol ve aşırı kilo gibi faktörler bulunuyor. Sağlıklı yaşam tarzı benimseyerek risk faktörlerini azaltmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.