Ocak ayında 15 bin kişi işini kaybetti: Tekstil ve giyimde büyük çöküş

Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinde İstihdamda Büyük Düşüşler Devam Ediyor

Ekonomim haberine göre, 2025 yılına kötü bir başlangıç yapan tekstil ve hazır giyim sektörleri, geçen yılı 65 bin kişilik istihdam kaybıyla tamamlamıştı. Ancak bu kayıpların ardı arkası kesilmiyor. Sadece ocak ayında, tekstil ve giyim sektörlerinde yaklaşık 15 bin kişi daha işlerinden oldu. Hazır giyim sektöründe 10 bin 640, tekstil sektöründe ise 4 bin 80 kişi istihdam kaybı yaşandı. Aynı dönemde, tekstil sektöründe hizmet veren firma sayısı 19 bin 461’den 19 bin 231’e gerilerken, konfeksiyon sektöründe toplam firma sayısı 38 bin 723’e düştü, 917 şirket kapandı.

Geçen yıl ihracat, üretim ve istihdamda büyük kayıplar yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörleri, 2025’in ilk çeyreğinde de toparlanma belirtileri gösteremedi. Tekstil ihracatı durgun bir seyir izlerken, hazır giyim ve konfeksiyon tarafında belirgin bir küçülme yaşandı.

2024 yılının aynı dönemine göre, sektörün 3 aylık ihracatı %7,6 gerileyerek 4 milyar 185 milyon dolara düştü. Düşük talep, kur seviyesi ve artan üretim maliyetleri, bu düşüşte etkili oldu.

SGK Verilerine Göre Tekstilde 230, Giyimde 917 Firma Kapandı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, tekstilde 230, giyimde 917 firma kapandı. Bu durum, üretim süreçlerinin yavaşladığını ve birçok firmanın ayakta kalamadığını gösteriyor.

SGK verilerine göre, ocak ayında tekstil ve giyim sektöründe toplam istihdam 14 bin 715 kişi azalarak 944 bine geriledi. Geçen yılın genelinde yaşanan 65 bin kişilik istihdam kaybıyla birleşince, son 13 ayda yaklaşık 80 bin kişi işini kaybetti.

Sektör temsilcileri, beklenen toparlanmanın 2026’ya ertelenebileceğinden endişe ediyor.

18 Adet Büyük Ölçekli Şirket Üretimi Sonlandırmak Zorunda Kaldı

SGK verilerine göre, firma sayılarında da önemli değişiklikler yaşandı. Toplam firma sayısı bin 147 azalarak 57 bin 954’e düştü. 250 kişi ve üzeri istihdam sağlayan şirket sayısı, tekstil sektöründe 263’ten 260’a, giyim sektöründe ise 219’dan 204’e geriledi. Yani 18 adet büyük ölçekli şirket üretimlerini durdurmak zorunda kaldı.

İki Sektörde de Günlük Ücret Artışı Asgari Ücret Zammının Gerisinde Kaldı

İstihdamdaki düşüşte emeklilerin etkisi olduğu kadar ücret artışlarının da önemli bir etken olduğu belirtiliyor. 2025 yılı için asgari ücret zammı %30 olarak belirlenirken, tekstil ve giyim sektörlerinde günlük ücret artışının aynı oranda gerçekleşmediği görülüyor.

Related Posts

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

İstanbul’daki evler için kritik çağrı: Birleşin ve güçlendirin

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Özlem İmren, güçlendirmenin yama değil, binanın sıfır bina performansına ulaşması için yapılan müdahaleler olduğunu belirterek, konutlarda da güçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

Küresel ticaret finansal istikrara yönelik risklerin başında geliyor

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel ticaret, politika belirsizliği ve ABD’nin borcunun sürdürülebilirliğinin, finansal istikrara yönelik en önemli riskler olarak görüldüğünü bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir