Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Çocuk Diş Sağlığı ve Doğru Bakımı

ÇOCUK Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, çocuklarda diş fırçalamanın sadece alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerileri gerektiren bir faaliyet olduğunu vurgulayarak Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi’nin önerilerine göre 7 yaşına kadar çocuklara diş fırçalama konusunda ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından mutlaka destek olunması gerektiğini belirtti. İlisulu, fırçalama işleminin yumuşak kıllı bir fırça ile en az iki dakika süreyle ve dairesel hareketlerle yapılması gerektiğini söyledi.

Altınbaş Üniversitesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşırken çocuklarda ağız ve diş bakımının önemine değindi.

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Çocuklarda diş çürüklerinin en sık karşılaşılan kronik hastalıklardan biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, erken yaşta alınacak önlemlerle diş çürüklerinin büyük ölçüde önlenebileceğine dikkat çekti. Dr. İlisulu, ebeveynlerin küçük yaşlardan itibaren çocukların ağız ve diş bakımına özen göstermeleri gerektiğini vurgulayarak, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalarının önemine değindi. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazanmayan bireylerde ilerleyen yaşlarda bu alışkanlığı edinmenin zorlaştığını ve ağız diş sağlığının olumsuz yönde etkilenebileceğini belirtti.

Bebeklikten İtibaren Temizlik Şart

Dr. İlisulu, Uluslararası Çocuk Diş Hekimliği verilerine göre, ilk süt dişinin sürmesiyle birlikte (genellikle 6-10 ay) ağız ve diş bakımına başlanması gerektiğini söyledi. Bu dönemde bebeklerin dişlerinin özel olarak üretilmiş parmak fırçaları, gazlı bez veya temiz bir tülbentle nazikçe temizlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca emzirme veya biberonla besleme sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesinin ilerleyen dönemlerde oluşabilecek çürüklerin önüne geçmede önemli olduğunu vurguladı.

Diş Fırçalama Alışkanlığında Ebeveyn Desteği Şart

Çocuklarda diş fırçalamanın sadece alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerileri gerektiren bir faaliyet olduğunu belirten Dr. İlisulu, bu nedenle çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından destek olunması gerektiğini söyledi. EAPD önerilerine göre fırçalama işlemi sırasında yumuşak kıllı fırça tercih edilmesi gerektiğini, en az iki dakika süreyle ve dairesel hareketlerle dişlerin tüm yüzeylerinin temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Gargara ve Diş İpi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Altı yaşın altındaki çocuklarda gargara kullanımının önerilmediğini belirten Dr. İlisulu, bu yaş grubunda gargaranın yutulma riski bulunduğunu söyledi. Altı yaş üzerindeki çocukların ise ebeveyn gözetiminde fluorid içeren gargaraları güvenle kullanabileceğini belirtti. Ayrıca süt azı dişlerinin sürmesiyle birlikte çocuklara her gün diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılması gerektiğini vurguladı. Diş ipinin günde bir kez, tercihen akşam fırçalama ile birlikte uygulanmasının ağız sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti.

Düzenli Diş Hekimi Kontrolleri Sağlıklı Bir Geleceğin Temelidir

Dr. Öğr. Üyesi İlisulu, ilk dişin çıkmasıyla birlikte başlayan diş hekimi kontrollerinin, çocukların ağız sağlığı ve diş hekimi korkularının önlenmesinde kritik bir rol oynadığını vurgulayarak altı ayda bir düzenli olarak yapılacak kontroller sayesinde çürüklerin erken teşhis edilebileceğini ve gerekli koruyucu uygulamaların zamanında gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Bir Yaşamın Temelidir

Dr. Öğr. İlisulu, “Çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasının yalnızca sağlıkla sınırlı kalmayıp, sosyal ve psikolojik açılardan da olumlu etkiler yarattığını önemle vurguluyoruz. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli ve duyarlı davranması, çocukların sağlıklı bireyler olarak büyümelerine önemli katkı sunacaktır” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Kütahya’da deprem, öğrenciler eve gönderildi

4.6 büyüklüğündeki depremle sallanan Kütahya’da, Simav ve çevresindeki köylerde bulunan okullarda eğitime 1 gün ara verildi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nden 23 Nisan Şenliği: Çocuklar Eğlendi ve Öğrendi

Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinleri kapsamında düzenlenen etkinlik çocuklar tarafından yoğun ilgi gördü. Sigara, alkol ve madde bağımlılığı ile mücadele eden Türkiye Yeşilay Cemiyeti, 23 Nisan …

Kocaeli Üniversitesi Öğrencisi Futbolcu Olma Hedefiyle Mücadele Ediyor

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencisi ve kentteki amatör lig takımlarından Yeşilova spor’un forvet oyuncusu 18 yaşındaki Muhammed Said Doğru, hem eğitimini tamamlama hem de profesyonel futbolcu olma hedefiyle okul sıralarında ve …

ANKARA 23 NİSAN ETKİNLİKLERİ | 23 Nisan’da Ankara’da hangi etkinlikler olacak? Ankara 23 Nisan etkinlikleri ve ücretsiz konserler!

Ankara 23 Nisan etkinlikleri, eğlenceli atölyelerden gösterilere, konserlerden tiyatro performanslarına kadar birçok sürprizle dolu olacak. Ankara 23 Nisan etkinlikleri programı sayesinde, hem çocuklar hem de aileler keyifli bir gün geçirecek. 23 …

Ailesine Sırtını Dönene Miras Yok

Ailesine sırtını dönene miras yok – Avukat Zeynep Sevim: – “Miras bırakana ya da aile üyelerine karşı aile hukukundan meydana gelen görevlerin yerine getirmemesi, mirastan men edilmeye sebep olabilir” KAYSERİ – Avukat Zeynep Sevim, “Miras bırakana …

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde ‘Şehr-i Kütahya’ Sergisi Açıldı

DPÜ’de ‘Şehr-i Kütahya’ sergisi KÜTAHYA – Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde oluşturulan ‘Şehr-i Kütahya’ sergisi, sanatseverlerle buluştu. DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Zafer Sanat Galerisi’nde Kütahya Bilim Sanat Kültür ve Tanıtım …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir