Merkez Bankası’ndan TL hamlesi: Dövize karşı yeni adımlar devrede!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Yüksek Fonlama Maliyeti ile Türk Lirasını Destekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politik ve küresel belirsizliklere karşı Türk lirasını desteklemek için fonlama maliyetini yüzde 48,8 seviyesine yükseltti. Bu rakam, yılın en yüksek fonlama seviyesi olarak karşımıza çıkarken, politika faizinin yüzde 46 olduğu ortamda üstünde seyrediyor.

Fonlamada Stratejik Değişim

Merkez Bankası, haftalık repo işlemlerinde sınırlandırma yaparak bankaları daha yüksek faizli gecelik borçlanma kanalına yönlendiriyor. Bu adım ile bankaların artan maliyetleri mevduat faizlerine yansırken, TL varlıkların öne çıkarılması hedefleniyor.

Döviz Talebine Karşı Alınan Önlemler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, “Koşullar döviz kurlarının yönetilmesini gerektiriyor. Merkez Bankası doğru adımları atıyor” dedi.

Sıkı para politikasıyla birlikte döviz talebinde kısıtlamalar gözlemlenirken, dolar talebi devam ediyor.

MUFG Bank Hazine Müdürü Onur İlgen, hedge işlemleri ve vadeli kontratlarla ilgili maliyet artışlarının kurumsal döviz taleplerini baskıladığını belirtti.

Rezervlerde Azalma

19 Mart’ta başlayan süreçte yaşanan kur dalgalanmalarının ardından Merkez Bankası’nın yaklaşık 53 milyar dolarlık döviz müdahalesinde bulunduğu tahmin ediliyor. Bu süreçte net rezervler bir haftada 3,7 milyar dolar düşüş gösterdi.

Nisan başında Morgan Stanley, TL varlıklara dönüş yapmaya başladığını ancak yabancı yatırımcı ilgisinin henüz sınırlı olduğunu belirtti.

Related Posts

Euro Bölgesi belirsizliklere rağmen büyüdü

Euro Bölgesi ekonomisi 2025 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,4 büyüdü

Enerji ithalatı faturası martta arttı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 artarak 5 milyar 864 milyon 68 bin dolar oldu.

Borsada operasyon etkisi: Yatay başladı

Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptığı tespit edilen 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından BIST 100 endeksi güne yatay seyirle 9.225,29 puandan başladı.

İhracatta sürpriz artış: Suriye Almanya’yı geride bıraktı!

Avrupa pazarındaki daralma nedeniyle zorlanan nakliyecilere rahat nefes aldıran gelişme, Suriye taşımalarıyla geldi. Gümrük engellerinin aşılmasıyla birlikte Suriye sınırında yaşanan hareketlilik dikkat çekiyor.

Üretici ve market arasındaki fiyat farkı zirveye ulaşıyor: Karnabahar ve havuçta yüzde 43 artış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde fiyat azalışı görüldüğünü belirtti.

İşsiz sayısı son 11 yılın zirvesinde

TÜİK, martta işsizliğin 0.3 düşüşle % 7.9 olarak gerçekleştiğini duyurdu. DİSK Araştırma Merkezi ise geniş tanımlı işsizliğin % 28.8’e ulaştığını belirtti. Gerçek işsiz sayısı 12 milyona dayandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir