AB Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları askıya aldı

AB Konseyi, Suriye’ye Uygulanan Yaptırımları Askıya Aldı

Avrupa Birliği Konseyi üye ülke dışişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Suriye’ye uygulanan AB yaptırımlarıyla ilgili önemli kararları duyurdu.

AB ülkeleri, Suriye’deki durumu dikkate alarak çeşitli kısıtlayıcı tedbirleri askıya almaya karar verdi. Alınan kararın, AB’nin Suriye’de kapsamlı siyasi geçiş, ekonomik toparlanma, yeniden yapılanma ve istikrar çalışmalarını destekleme çabalarının bir parçası olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada, AB’nin Suriye’deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya aldığı belirtildi. Enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılacağı aktarıldı. Ayrıca, petrol, gaz, elektrik ve ulaştırma sektörlerindeki tedbirlerin askıya alındığı ifade edildi.

Suriye’deki çeşitli bankalar ve havayolu şirketlerinin yaptırım listesinden çıkarılacağı, Suriye Merkez Bankası’na fon ve ekonomik kaynak sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkileri kurulmasına izin verileceği de açıklamada yer aldı.

İnsani durum muafiyetinin süresiz olarak uzatılacağı ve kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye’ye ihraç yasağının sona ereceği de duyurulan kararlar arasında yer alıyor. AB Konseyi, çalışmalarını sürdürecek ve Suriye’deki durumu yakından takip ederek gerektiğinde ekonomik yaptırımları değerlendirecek.

Ayrıca, Beşşar Esed rejimine yönelik çeşitli alanlardaki yaptırımların devam edeceği, yeni kararlarla ilgili yasal düzenlemelerin yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi.

AB’nin Rusya’ya Yönelik Yaptırımları

AB’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar, iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011’de başladı. Rejimle bağlantılı kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı.

AB, ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı ve rejimin finans ağının kalbinde bulunan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı kullanılabilen malların ihracatı kısıtlandı.

Yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanını da içermekteydi.

Related Posts

Temu artık Türkiye pazarında: 1 günde teslimat dönemi başladı!

Çin merkezli TEMU, Türkiye pazarına hızlı giriş yaparak yerelleşme stratejisini güçlendiriyor. Yeni operasyon merkezi ve lokal depo sistemiyle teslimat sürelerini kısaltmayı hedefliyor. Kullanıcılar için çeşitli promosyonlar sunuluyor.

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı belli oldu: Motosikletler otomobili geçti

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı belli oldu: Motosikletler otomobili geçti

Bakan Bayraktar’dan petrol ve gaz açıklaması: Sıkıntı görmüyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İsrail-İran çatışmasının petrol arzına etkisiyle ilgili, “Arz güvenliğinde sıkıntı görmüyoruz biz. İran’dan gaz alıyoruz, petrol almıyoruz. Gazda da sıkıntı görmüyoruz” dedi.

New York borsası yükselişle kapandı

New York borsası yükselişle kapandı

Almanya’da şirketlerin yüzde 40,9’u yapay zeka kullanıyor

Almanya’da, şu anda şirketlerin yüzde 40,9’u iş süreçlerinde yapay zekadan yararlanıyor.

Cari açık 2 yılın zirvesinde

Merkez Bankası’nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre cari işlemler hesabı nisanda yaklaşık 8 milyar dolar açık verdi.