İşsiz sayısı son 11 yılın zirvesinde

İşsizlik Rakamları Mart Ayında Düşüş Gösterdi

Belce ÖRÜ

Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayına yönelik işsizlik rakamlarını açıkladı. Resmi verilere göre işsiz sayısı azaldı ancak gerçek durum farklı bir tabloyu ortaya koyuyor. İşgücü istatistikleri bültenine göre işsizlik mart ayında 0.3 puan azalarak yüzde 7.9 seviyesine geriledi. Cinsiyete göre işsizlik oranları incelendiğinde, erkeklerde yüzde 6.5, kadınlarda ise yüzde 10.6 olarak gerçekleşti.

Kadınlarda İşsizlik Oranı Yüzde 22.6’ya Yükseldi

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerin toplamını ifade eden geniş tanımlı işsizlik oranı bir önceki aya göre 0.3 puan artarak yüzde 28.8’e yükseldi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’ne göre, geniş tanımlı işsizlik oranı son 11 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 28.8’e çıkarak gerçek işsiz sayısının 12 milyonu aşmasına neden oldu. Bu durum, ülkedeki istihdam krizinin boyutlarını gözler önüne serdi. Genç nüfusta (15-24 yaş grubu) işsizlik oranı bir önceki aya göre 0.1 puan artarak yüzde 15.1’e çıktı. Bu yaş grubunda erkeklerde işsizlik yüzde 11.0 iken kadınlarda yüzde 22.6 olarak kaydedildi.

Haftalık Çalışma Süresi Arttı

DİSK-AR, işsizlik verilerinin geniş tanımlı şekilde ele alınması gerektiğini belirtti ve ekonomik krizin toplumun çeşitli kesimleri üzerinde derin bir etki bıraktığını vurguladı. Ayrıca, istihdam koşullarının ağırlaştığına dikkat çekildi. Mart ayında haftalık ortalama fiili çalışma süresi bir önceki aya göre 0.3 saat artışla 43.7 saate yükseldi.

Related Posts

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

İstanbul’daki evler için kritik çağrı: Birleşin ve güçlendirin

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Özlem İmren, güçlendirmenin yama değil, binanın sıfır bina performansına ulaşması için yapılan müdahaleler olduğunu belirterek, konutlarda da güçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

Küresel ticaret finansal istikrara yönelik risklerin başında geliyor

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel ticaret, politika belirsizliği ve ABD’nin borcunun sürdürülebilirliğinin, finansal istikrara yönelik en önemli riskler olarak görüldüğünü bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir