Neuralink’in beyin çipi takılan ALS hastası video hazırladı

Neuralink İle Felçli Hastalar Artık Bilgisayar Kullanabilecek

Elon Musk’ın nöroteknoloji şirketi Neuralink, geliştirdiği beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde felçli kişilerin beyin sinyalleriyle bilgisayar kullanmasına olanak sağlıyor. Çip, ALS hastalığı olan Bradford Smith’in beyin sinyalleriyle bilgisayar kullanabilmesine imkan tanıdı.

İletişim Yetisi Felçli Hastalar İçin Geri Kazanıldı

ALS hastalığı nedeniyle konuşma yetisini kaybeden Smith, Neuralink’in geliştirdiği beyin çipi sayesinde sesinin sentetik bir versiyonunu oluşturarak iletişim kurabiliyor. Bu sayede, Smith’in eski ses kaydına dayanılarak yapay zeka kullanılarak iletişim becerileri bir dereceye kadar geri kazanıldı.

ALS hastası Smith, beyin implantını günlük yaşamında nasıl kullandığını gösteren bir video yayınladı. Video, Neuralink aracılığıyla düzenlenen ilk beyin-bilgisayar arayüzü videosu oldu.

Smith, videoda çip sayesinde bilgisayar imlecini kontrol ettiğini ve motor korteksindeki çipin beyin sinyallerini yorumlayarak hareket ettirdiğini açıklıyor. İlk başta elini kullanarak denemeler yapan Smith, daha sonra dilini ve çenesini kullanmanın daha etkili olduğunu fark etti.

Neuralink ekibinin ziyareti sırasında Elon Musk, Smith’i arayarak çipin ailesi için önemli bir yenilik olduğunu dile getirdi. Smith, çip sayesinde çocuklarıyla video oyunları oynayabildiğini ve yaşadığı bu deneyimin kendisi için büyük bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Related Posts

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki konser 5G ile AKM’de izlendi

Ankara Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’ne (AKM) 5G teknolojisi ile canlı bağlanıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu konseri, gerçek zamanlı 5G mobil şebeke deneyimi ile AKM’den takip edildi. AKM’de yer alan Türk Telekom Lounge alanından Ankara’daki konser, yüksek hızlı 5G teknolojisiyle 4K çözünürlükte ve 360 derece video formatında seyredildi.

Uzayda kural dışı hareket, Gaia’dan tarihi keşif: Samanyolu’ndaki Ophion Yıldız Ailesi binlerce parçaya ayrıldı

Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia teleskobu, beklenmedik şekilde dağılmakta olan 1.000’den fazla genç yıldızdan oluşan “Ophion” ailesini ortaya çıkardı. Bilim dünyası şaşkın.

Akıllı dikiş devrimi! Enfeksiyonlara karşı erken uyarı

Tıp dünyasında devrim niteliğinde bir gelişme yaşanıyor. Akıllı dikişler, cerrahi operasyonlar sonrası enfeksiyonları ve diğer komplikasyonları anında tespit ederek hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırmayı vaat etti. Geleneksel dikiş …

Bilim kurgu değil, gerçek: Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Oregon kıyılarındaki çamura gizlenmiş bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

Düzenli olarak yaptığınız bu hata sayısız bitki ve hayvanı öldürüyor

Evde kullandığınız bir kalem pil ya da cep telefonunuzun eski bataryası… Ömrünü tamamladıktan sonra çöp kutusuna attığınız bu küçük atıklar, doğada yıllarca çözünmeden kalıyor ve sessiz birer katile dönüşüyor.

Xiaomi Pad 7 Ultra, serinin en üst düzey tableti olarak geliyor

Xiaomi’nin yeni üst düzey tableti hakkında heyecan verici haberler gelmeye devam ediyor. Daha önce Pad 7 Max olarak anılan cihazın aslında Xiaomi Pad 7 Ultra ismiyle piyasaya sürüleceği ortaya çıktı. Bu isim değişikliği, yakın zamanda ortaya …