Obezitenin gizli tehlikesi ortaya çıktı

Gıda Kimyası ve İnsan Beyni Arasındaki İlişkiye Dair Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Önemli Açıklamalar!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, oturumdaki konuşmasında, gıda kimyası ve insan beyni arasındaki ilişkinin iki temel açıdan incelendiğini vurguladı. Tarhan, beyin-bağırsak aksı ve nöro beslenme alanının bu ilişkiyi araştıran kilit alanlar olduğunu belirtti.

Beyin ve beslenme arasındaki ilişkiyi araştıran nöro beslenme biliminin önemine değinen Tarhan, yapılan araştırmaların tüketilen besinlerin davranışları ve kişiliği nasıl etkilediğini ortaya koyduğunu dile getirdi. Bu etkilerin epigenetik mekanizmalarla nesiller boyu aktarılabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Tarhan, haz odaklı yaşam tarzının beyindeki mutluluk hormonu serotonini azaltarak depresyon riskini artırdığını vurguladı. Aynı zamanda yapılan araştırmaların beyinde mikroplastik tespit ettiğini ve bu durumun küresel kirlenmenin endişe verici bir sonucu olduğunu kaydetti.

Otizmde beslenme ve bağırsak mikrobiyotasının rolüne değinen Tarhan, özellikle çocuklarda bu unsurların incelenmesi gerektiğini ve beyin üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini belirtti. Dünyada otizm vakalarının arttığını ve tanının yanı sıra klinik vakalarda da ciddi bir artışın yaşandığını açıkladı.

“Alzheimer Hastalarında Obezite Sıkça Görülüyor”

Alzheimer hastalığının artış sebeplerinden birinin yalnızlık olduğunu vurgulayan Tarhan, obezitenin Alzheimer hastalarında sıkça görülmesinin beyindeki hücrelerin erken yıpranmasına ve Alzheimer riskinin artmasına neden olduğunu belirtti. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin bu süreci tetiklediğine dikkat çekerek, obezitenin fiziksel ve zihinsel sağlık için ciddi bir risk oluşturduğunu ifade etti. Duygusal yeme tarzının da obeziteye yol açabileceğini belirten Tarhan, Türkiye’nin obezite yaygınlığında dünya üçüncüsü olduğunu söyledi.

Beslenme ve kimya arasındaki yakın ilişkiye vurgu yapan Tarhan, nörokimyanın geleceğinin açlığı ve tokluğu etkileyen yeni ilaçların keşfine yönelik olduğunu belirtti. Geleceğin bu alanda olduğunu vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Related Posts

Ünlü doktor uyardı: Duşta yaptığınız bu hata hayati tehlike taşıyor

Ünlü damar sağlığı uzmanı Dr. Max Maddahali, aşırı sıcak duşların ciddi sağlık riskleri yaratabileceği konusunda uyardı. Özellikle duş suyu sıcaklığının birkaç derece fazla olması, tansiyon düşüklüğüne ve bayılmaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabilir.

İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırığı vakası kayıtlara geçti. Vakaların büyük kısmı ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Yetkililer, kene teması sonrası erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Ferdi Zeyrek ECMO Cihazı Olsa Yaşar Mıydı?

Ferdi Zeyrek ECMO cihazı olsaydı yaşar mıydı sorusunu gündeme getiren Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in açıklamaları gündem oldu.

İnsan beynini gençleştiren bitki aslında her pazarda satılıyormuş

Biberiye, sadece mutfaklarda değil, sağlık alanında da giderek daha fazla önem kazanıyor. Özellikle beyin sağlığı, iltihapla mücadele ve bağışıklık sistemini güçlendirme konularında dikkat çeken biberiye, Alzheimer hastalığına karşı umut verici sonuçlar ortaya koyuyor.

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.

Şoke eden olay: İki böbreğinden 300’ün üzerinde taş çıktı

Kars’ta gerçekleştirilen ameliyatta, bir hastanın iki böbreğinden toplam 300’ün üzerinde taş çıkarıldı. Üroloji uzmanları böyle bir vaka ile ilk kez karşılaştıklarını belirtti.