Topkapı Sarayı’nda ‘Silahtar’ dönemi! Jandarma Osmanlı kıyafeti ile nöbet tutuyor! İşte o kareler

Topkapı Sarayı’nda Silahtar Kıyafetli Jandarmalar Nöbet Tutuyor

Her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Topkapı Sarayı’nda jandarmalar “silahtar” kıyafetliyle nöbet tutmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Topkapı Sarayı’nın ziyaretçileri, Osmanlı’da Enderun’un en nüfuzlu siması ve amiri olan silahtarların kıyafetiyle nöbet tutan jandarmalar ile fotoğraf çektiriyor.

İngiltere, İtalya, İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesinde de örnekleri olan bu uygulamayla ziyaretçiler, ülkelerin askeri teşkilat tarihleri hakkında bilgi sahibi oluyor.

Cumhuriyet’in ilanından sonra Jandarma Genel Komutanlığının korumasına verilen Topkapı Sarayı’ndaki yeni uygulama ilgi görürken, saray etrafında bulunan diğer nöbet noktalarındaki nöbet hizmetleri ise güncel jandarma asayiş kıyafetiyle icra ediliyor.

Osmanlı’da Sultan’ın silahları ile silah depolarından sorumlu saray görevlileri olan silahtarların kıyafetlerini giyen jandarmaların nöbet değişimleri ve nöbet yerlerine gidip gelirken saray içerisindeki yürüyüşleri de ziyaretçiler tarafından ilgiyle izleniyor.

“SADECE BİZDE DEĞİL, DÜNYA MÜZECİLİĞİNDE DE KULLANILAN BİR YÖNTEM”

Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, AA muhabirine, tematik müzeciliği öne çıkarmaya gayret ettiklerini belirterek, “Dünya müzeciliğinde olduğu gibi dönemi yansıtan ve dönemi anlatan bazı uygulamaları gerçekleştirmek istiyoruz. Bunlardan bir tanesi de dönemin kıyafetleri ile buradaki saray görevlilerini saray içerisinde gezdirerek, nöbet tutturarak, ziyaretçilerin ilgisini artırmak ve dönemi anlatmak.” dedi.

Bunlar saray içerisinde gerek nöbet tutarak, gerek gezerek dönemi anlatmaya çalışmaktadır. Tabii ki biz bunları belirlerken özellikle döneme ait eserleri inceledik ve o dönemde silahtarların giydiği kıyafet şekillerini, desenlerini, renklerini, dönemin belgeleriyle tanıtarak, dönemin belgelerine bakarak uygulamaya aldık. Bu uygulama sadece bizde değil, dünya müzeciliğinde de çokça kullanılan bir yöntemdir. Şu anda da gördüğümüz kadarıyla gelen ziyaretçilerimizin de ilgisini çekmekte ve ayrıca o dönemi tabiri caizse az da olsa yaşatmaktadır.

“BU YIL SARAYA ÖNEMLİ MEKANLAR KATACAĞIZ”

Milli Saraylar Başkanlığı olarak 2019’dan bu yana Topkapı Sarayı’nda gerçekleştirdikleri uygulamalarda ziyaretçilerin taleplerini ve dünya müzeciliğindeki kullanılan yöntemleri dikkate aldıklarını vurgulayan Kocaman, “Onları inceledik ve bunların başında tematik uygulama dediğimiz dönemi andıran bazı uygulamaların öne çıkmasının gerekliliğini gördük.” ifadesini kullandı.

İlhan Kocaman, ilk olarak bu uygulamayı denediklerini, zamanla benzer uygulamaları da hayata geçirmeyi planladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Topkapı Sarayı 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar payitaht olarak kalan bir saraydır. Ondan dolayı burada olması gerekenler neyse onları inceleyip zamanla uygulamalarımızı gerçekleştireceğiz. Bu yıl saraya önemli mekanlar katacağız. Bunların başında harem olsun, darphane olsun, yine birinci avlu ve alt bahçelerdeki yeni müzecilik alanlarını da hayata geçireceğiz. Jandarma birliğimiz sarayın dış korumasını gerçekleştirmektedir. Saray içerisinde de atlı birliğimiz var. Onlar olsun, yeni uygulamaya aldığımız bu silahtarların nöbet uygulaması olsun çok ilgi çektiğini gördük. Sosyal medyada veya bizzat bize ulaşanlardan teşekkür alıyoruz, bu da bizim sevindiriyor.”

Related Posts

26 yıl sonra ilk video: Teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın yanındakiler kim?

Irak Süleymaniye’de 11 Temmuz’da yapılması planlanan terör örgütü PKK’nin ‘silah bırakma töreni’ öncesi teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın İmralı’da kayda alınan bir videosu paylaşıldı. Görüntüde teröristbaşı Öcalan ile beraber görüntü veren isimlerin kim olduğu merak edildi. O isimler belli oldu.

New York’ta 150 milyon yıllık Ceratosaurus iskeleti ve Mars’tan gelen dev meteorit sergileniyor

ABD’nin New York kentindeki ünlü Sotheby’s Müzayede Evi, bu hafta hem dinozor meraklılarını hem de uzay tutkunlarını heyecanlandıran bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçiler, Jura Devri’nde yaşamış Ceratosaurus türüne ait etkileyici bir iskeleti yakından görme fırsatı buluyor.

Uzmanı uyardı: ‘Klima bakterisi zatürreye yol açabilir’

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Birengel, klimalardan geçen lejyonella bakterisinin zatürreye yol açabildiğini söyledi.

Kuzey Irak’ta kurşunlar sel oldu: Aşiretler bir oldu, hedefte Barzani var

Erbil’in Habat ilçesinde Herki aşireti öncülüğünde başlayan silahlı ayaklanma, Barzani hükümetiyle aşiretler arasında büyük bir çatışmaya dönüştü. Onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı olay, su kanalı nedeniyle çıkan bir toprak anlaşmazlığı sonrası alevlendi.

Adana Zeydan Karalar için tek yürek oldu

Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın gözaltına alınmasının üçüncü gününde de Adana ayaktaydı. Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu’nun çağrısıyla Adana Büyükşehir Belediyesi Taş Bina önünde bir araya gelen yurttaşlar, Zeydan Karalar’ın bir an önce serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması çağrısında bulundular.

Herkes kapış kapış alıyor: Ünlü sitedeki bu ürün sınırı 400 kat aştı

Avrupa’da yapılan bağımsız laboratuvar testlerinde, ünlü bir alışveriş platformundan alınan yazlık ayakkabı modellerinde insan sağlığına zararlı kimyasallar tespit edildi. Bazı ürünlerdeki madde oranı, Avrupa Birliği’nin yasal sınırını 400 kat aştı…