Türkiye’de enerji dönüşümü… Rüzgar ve güneş yerli kömürü geride bıraktı!




Türkiye’de Enerji Dönüşümü: Rüzgar ve Güneş Yerli Kömürü Geride Bıraktı

Türkiye’de Enerji Dönüşümü: Rüzgar ve Güneş Yerli Kömürü Geride Bıraktı

Küresel enerji düşünce kuruluşu Ember’ın yayınladığı ‘Türkiye Elektrik Görünümü’ raporu, Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisinin yerli kömürden daha fazla elektrik ürettiğini ortaya koyuyor. 2024 yılında rüzgar ve güneş enerjisi 62 TWh enerji üreterek yerli kömürün önüne geçti. Ember Türkiye ve Kafkaslar Bölge Lideri Ufuk Alparslan’a göre bu durum, rüzgar ve güneş enerjisinin ülkenin enerji güvenliğinin önemli bir parçası haline geldiğini gösteriyor.

Ember’in raporuna göre, rüzgar ve güneş enerjisinin payı yüzde 18’e ulaşarak ilk kez yerli kömürün tarihi zirvesini geçti. Güneş enerjisinden elektrik üretiminde yüzde 39’luk artış gözlemlenirken kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 35,6’ya düştü.

Hidroelektrikten Üretilen Elektrik Arttı

Hidroelektrik, 2024 yılında toplam elektrik üretiminin yüzde 22’sini karşıladı. Ancak hidroelektrik üretimindeki dalgalanmalar nedeniyle rüzgar ve güneş enerjisi gibi tamamlayıcı kaynakların desteklenmesi gerekiyor. Hidroelektrik santralleri 2024 yılında 2023’e kıyasla yüzde 17 daha fazla elektrik üretti.

Raporda, Türkiye’nin yeni 2035 hedeflerine ulaşabilmesi için rüzgar ve güneş enerjisinin hızla artması gerektiği vurgulanıyor. Enerji dönüşümü için rüzgar ve güneş kurulumlarının artırılması önem taşıyor.


Related Posts

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

İstanbul’daki evler için kritik çağrı: Birleşin ve güçlendirin

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Özlem İmren, güçlendirmenin yama değil, binanın sıfır bina performansına ulaşması için yapılan müdahaleler olduğunu belirterek, konutlarda da güçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

Küresel ticaret finansal istikrara yönelik risklerin başında geliyor

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel ticaret, politika belirsizliği ve ABD’nin borcunun sürdürülebilirliğinin, finansal istikrara yönelik en önemli riskler olarak görüldüğünü bildirdi.

Ticaret Bakanı Bolat, ABD’li mevkidaşı ile görüştü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve ABD Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Jamieson Greer ile Türkiye ve ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla çevrimiçi görüşme gerçekleştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir