Üretici ve market arasındaki fiyat farkı zirveye ulaşıyor: Karnabahar ve havuçta yüzde 43 artış

Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’dan Nisan Ayı Üretici Fiyatları Açıklaması

Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayı üretici market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bu dönemde üretici market arasındaki en yüksek fiyat farkının yüzde 256 ile havuçta olduğunu belirten Bayraktar, bunu yüzde 230 ile marul, yüzde 222 ile kuru soğan, yüzde 219 ile kuru fasulye ve yüzde 216 ile nohut izlediğini ifade etti.

Bayraktar, nisanda markette 39 ürünün 28’inde fiyat artışı, 11’inde ise fiyat düşüşü olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

  • En fazla fiyat artışı gösteren ürünler: Karnabahar yüzde 43, havuç yüzde 28, maydanoz yüzde 22, limon yüzde 20, marul yüzde 17.
  • En fazla fiyat düşüşü gösteren ürünler: Salatalık yüzde 36, patlıcan yüzde 30, domates yüzde 28, sivri biber yüzde 22, kabak yüzde 12.

Üreticide ise 31 ürünün 8’inde fiyat artışı, 17’sinde fiyat düşüşü ve 6 üründe fiyat değişimi olmadığını kaydeden Bayraktar, salatalıkta yüzde 59, patlıcan yüzde 42 ve kuru soğan yüzde 41,5 ile en fazla fiyat düşüşünün olduğunu belirtti.

Üreticide Fiyat Değişiminin Nedenleri

Bayraktar, yaşanan zirai don afetinden etkilenen meyvelerin başında gelen kayısıda üreticide fiyatların arttığını vurgulayarak, havaların sıcak geçmesiyle birim alandan verimin arttığını ve bazı ürünlerde arz fazlalığına sebep olduğunu dile getirdi.

Özellikle kuru soğanda yüksek rekolte beklentisi olduğunu belirten Bayraktar, fındık fiyatlarının zirai don nedeniyle artarken, Antep fıstığının kuraklık sebebiyle düştüğünü açıkladı.

Related Posts

Euro Bölgesi belirsizliklere rağmen büyüdü

Euro Bölgesi ekonomisi 2025 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,4 büyüdü

Merkez Bankası’ndan TL hamlesi: Dövize karşı yeni adımlar devrede!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ekonomik risklere karşı Türk lirasını korumaya yönelik adımlarını sürdürüyor. Piyasa dinamiklerini yönlendiren hamleler, döviz talebini sınırlamayı ve TL’yi güçlendirmeyi hedefliyor.

Enerji ithalatı faturası martta arttı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 artarak 5 milyar 864 milyon 68 bin dolar oldu.

Borsada operasyon etkisi: Yatay başladı

Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptığı tespit edilen 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından BIST 100 endeksi güne yatay seyirle 9.225,29 puandan başladı.

İhracatta sürpriz artış: Suriye Almanya’yı geride bıraktı!

Avrupa pazarındaki daralma nedeniyle zorlanan nakliyecilere rahat nefes aldıran gelişme, Suriye taşımalarıyla geldi. Gümrük engellerinin aşılmasıyla birlikte Suriye sınırında yaşanan hareketlilik dikkat çekiyor.

İşsiz sayısı son 11 yılın zirvesinde

TÜİK, martta işsizliğin 0.3 düşüşle % 7.9 olarak gerçekleştiğini duyurdu. DİSK Araştırma Merkezi ise geniş tanımlı işsizliğin % 28.8’e ulaştığını belirtti. Gerçek işsiz sayısı 12 milyona dayandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir