Uzayda yaşamın şimdiye kadarki en güçlü kanıtı bulundu

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nde Keşfedilen Gezegende Yaşam İzleri Bulundu

Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Dünya’dan yüzlerce ışık yılı uzaklıkta bir gezegendeki atmosferde, yaşamla bağlantılı kimyasal izler keşfettiler.

Gökbilimciler, Cambridge Üniversitesi’nde yaptıkları açıklamada, Güneş Sistemi dışında yaşam belirtilerine dair en güçlü kanıtın bulunduğunu duyurdular. James Webb Uzay Teleskobu’nun gözlemleri, ‘K2-18 b’ adlı dev gezegende yaşamın kimyasal izlerine işaret ediyor. Araştırmayı yöneten Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Nikku Madhusudhan, gezegenin atmosferinde Dünya’da sadece canlı organizmalar tarafından üretilen dimetil sülfür (DMS) ve dimetil disülfür (DMDS) bileşiklerini tespit ettiklerini açıkladı.

Uzmanlar, bu kimyasalların uzaylı varlığını doğrudan kanıtlamadığına dikkat çekmekle birlikte, evrende yalnız olup olmadığımıza dair en güçlü yaklaşımın bu olduğunu belirttiler. Prof. Madhusudhan, “Bu, güneş sistemi dışındaki biyolojik faaliyete yönelik şimdiye kadar elde edilen en güçlü kanıttır. Bu sinyalin gerçekliğini ve anlamını anlamalıyız. Belki de ileride, yaşam barındırabilecek bir evrenin varlığının artık ulaşılabilir bir gerçeklik olduğunu göreceğiz. Bu, evrende yalnız olup olmadığımız sorusunun yanıtının aranmaya başlandığı bir döneme işaret edebilir” dedi.

‘K2-18 b’, Aslan Takımyıldızı’nda bulunan ve Dünya’dan dokuz kat daha büyük bir kütle ile 2,6 kat daha geniş bir çapa sahip devasa bir gezegendir. Bu gezegen, Güneş’in yarısı kadar küçük ve daha soğuk bir kırmızı cüce yıldızın etrafında, yaşanabilir bir kuşağın içinde yörüngede bulunmaktadır. Hubble Uzay Teleskobu tarafından 2019’da gezegenin atmosferinde su buharı tespit edilmesinin ardından, bilim insanları ‘K2-18 b’yi Güneş Sistemi dışındaki ‘bilinen en yaşanabilir gezegen’ olarak tanımlamışlardı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekim Devrim Manduz – Teknoloji

Related Posts

İngiltere’den ısı pompalarına “akıllı” olma zorunluluğu

Birleşik Krallık hükümeti, enerji dönüşümünü hızlandırmak ve tüketicilere daha ucuz enerji imkanları sunmak amacıyla ısı pompaları için yeni standartlar getiren düzenlemeleri açıkladı. Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Departmanı (DESNZ) tarafından …

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

Android 16’nın yeni güvenlik modu USB tabanlı saldırıları engelleyecek

Google, Android 16 ile yeni bir güvenlik modu ekliyor. Gelişmiş Koruma etkinleştirildiğinde, telefon kilitliyken Android, herhangi bir USB aygıtın bağlanmasını ve veri göndermesini engelleyecek. Yeni özellik, telefonun kaybolması veya çalınması …

Türkiye’nin kurulu elektrik gücü ne kadar?

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü Mart 2025 sonu itibarıyla 118 bin 185 megavata yükseldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, kurulu güçte yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı yüzde 60,4’ü, yerli kaynakların oranı ise …

Huawei, yapay zekalı akıllı televizyonunu tanıttı

Huawei, Smart TV serisine yeni bir model ekledi: Vision Smart Screen 5 SE. Huawei’nin yeni akıllı televizyonu, 55 inç, 65 inç ve 75 inç boyut seçeneğiyle geliyor ve premium MiniLED ekran teknolojisi, Huawei’nin HarmonyOS akıllı platformu, yapay …

Vivo X Fold 4 geliyor: Snapdragon 8 Gen 3 ile dikkat çekecek

Vivo’nun yeni katlanabilir amiral gemisi X Fold 4’ün bu yılın üçüncü çeyreğinde tanıtılması bekleniyor. Sızdırılan yeni bilgilere göre yeni model, Snapdragon 8 Gen 3 işlemciyle gelecek ve selefinden daha güçlü donanım özellikleri sunacak. Çin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir